Latent konflikt mellom Russland og Tyrkia

Med sin politiske og militære støtte til Aserbajdsjan i den nylige krigen i Nagorno-Karabakh har Tyrkia tråkket inn i Russlands postsovjetiske innflytelsessfære. Men landenes realpolitiske innstilling har så langt hindret direkte konflikt i Kaukasus, Midtøsten og Middelhavet.

desember 2020
Foto: Shutterstock.

Etter Syria og Libya, har Russland og Tyrkia igjen støtt sammen gjennom stedfortredere i krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan i Nagorno-Karabakh. Innflytelsessfærer og styrkeforhold står i sentrum for forholdet mellom Tyrkia og Russland, og ambisjonene deres kolliderer i en rekke konflikter i Nord-Afrika, Midtøsten, Svartehavet og Kaspihavet.

De to landene har bygd et geoøkonomisk samarbeid innen gass og atomenergi. Gassledningen Blue Stream i Svartehavet har forsynt Tyrkia med russisk gass siden 2003. I januar i år koblet TurkStream Russland til markedene i Sør- og Sørøst-Europa via den tyrkiske havnen Kıyıköy. Russiske Rosatom har bygd Tyrkias første atomkraftverk for 25 milliarder dollar (225 milliarder kroner) i Akkuyu. En handel på 26,1 milliarder dollar i fjor viser også at de to landene har komplementære økonomiske interesser innen turisme og landbruk. Mens 6,7 millioner russiske turister besøkte Tyrkia i fjor, vil Tyrkia i år bli Russlands nest største kjøper av landbruksprodukter. Tyrkias kjøp av det russiske luftvernsystemet S-400 i 2017 viser at det også finnes et levende militærindustrielt samarbeid mellom de to landene, noe USA ikke setter særlig pris på. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal