Foto: Shutterstock.
/

Latent konflikt mellom Russland og Tyrkia

Med sin politiske og militære støtte til Aserbajdsjan i den nylige krigen i Nagorno-Karabakh har Tyrkia tråkket inn i Russlands postsovjetiske innflytelsessfære. Men landenes realpolitiske innstilling har så langt hindret direkte konflikt i Kaukasus, Midtøsten og Middelhavet.

Etter Syria og Libya, har Russland og Tyrkia igjen støtt sammen gjennom stedfortredere i krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan i Nagorno-Karabakh. Innflytelsessfærer og styrkeforhold står i sentrum for forholdet mellom Tyrkia og Russland, og ambisjonene deres kolliderer i en rekke konflikter i Nord-Afrika, Midtøsten, Svartehavet og Kaspihavet.

De to landene har bygd et geoøkonomisk samarbeid innen gass og atomenergi. Gassledningen Blue Stream i Svartehavet har forsynt Tyrkia med russisk gass siden 2003. I januar i år koblet TurkStream Russland til markedene i Sør- og Sørøst-Europa via den tyrkiske havnen Kıyıköy. Russiske Rosatom har bygd Tyrkias første atomkraftverk for 25 milliarder dollar (225 milliarder kroner) i Akkuyu. En handel på 26,1 milliarder dollar i fjor viser også at de to landene har komplementære økonomiske interesser innen turisme og landbruk. Mens 6,7 millioner russiske turister besøkte Tyrkia i fjor, vil Tyrkia i år bli Russlands nest største kjøper av landbruksprodukter. Tyrkias kjøp av det russiske luftvernsystemet S-400 i 2017 viser at det også finnes et levende militærindustrielt samarbeid mellom de to landene, noe USA ikke setter særlig pris på. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Å gape over lerretet

Neste sak

Kinas posisjonering i FN

Mer Geopolitikk

Den kommende internasjonale orden

De fleste europeiske land ønsket en seier for Joe Biden i håp om en mindre kaotisk verdensorden. Men hvem som sitter i Det hvite hus er ikke lenger avgjørende for framtidens internasjonale politikk.

Handelskrigens råvarer

For bare få år siden syntes Kina å ha monopol på sjeldne jordarter, de spesielle metallene som brukes i høyteknologiprodukter, men importerer nå mer enn landet eksporterer. Likevel truer Kina stadig med å stanse leveransene til USA.

Isbryternes geopolitikk

Global oppvarming gjør polhavene i nord og sør attraktive. Issmeltingen i nord kan åpne enorme hav- og kystområder for sjøfart og utvinning av naturressurser. Og jo mer havisen smelter, jo større blir etterspørselen etter isbrytere.

Selektiv domstol

Er den internasjonale straffedomstolen for politisert? Så langt har alle de 20 sakene i ICCs elleve leveår dreid seg om afrikanske konflikter. USA, Kina, Russland og Israel har ikke engang sluttet seg til domstolen, og søker aktivt unntak fra den.

For mange toppmøter svekker toppmøtene

Møtesyndromet får oss til å arbeide hardere, men ikke nødvendigvis smartere. Det må større legitimitet og beslutningsdyktighet til for å gjøre internasjonalt samarbeid mer egnet til å møte de store utfordringene vi står overfor.

0 kr 0