Oppgjørets time i Kosovo

Ustraffede krigsforbrytelser har hengt som en mørk sky over Kosovo i to tiår. Vil arrestasjonen i november av president Hashim Thaçi og flere av hans tidligere kompanjonger i Kosovos frigjøringshær bety slutten på straffefriheten?

Kosovos tidligere president Hashim Thaçi trakk seg nylig etter å ha blitt tiltalt for krigsforbrytelser. Her fra første høring i Kosovos spesia-listkamre i Haag, 9. november. FOTO: JERRY LAMPEN, REUTERS / NTB.

Den 5. november dukket Kosovos president Hashim Thaçi opp i mediene. Med et slagent ansikt annonserte han sin avgang. Den tidligere talspersonen og politiske lederen for Kosovos frigjøringshær (UÇK) bekreftet at han var tiltalt av Kosovos spesialkamre for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen mot det serbiske regimet til Slobodan Milošević i 1998–1999 og i månedene etter. Noen timer tidligere hadde også lederen for Kosovos demokratiske parti (PDK) og tidligere sjef for Shik (UÇKs etterretningstjeneste), Kadri Veseli, vedkjent at han var tiltalt, i likhet med parlamentsmedlem Rexhep Selimi. Og dagen før var Jakup Krasniqi, tidligere talsmann for UÇK og parlamentspresident (2007–2014), blitt arrestert i Pristina.

Offentliggjøringen av tiltalen 24. juni hadde allerede tvunget Thaçi til å avlyse et møte i Washington med sin serbiske kollega Aleksandar Vučić. Disse fire politikerne som ble pågrepet og overført til et fengsel i Nederland i november, må nå svare for anklager om organisert kriminalitet: forfølgelser, vilkårlige arrestasjoner, grusom behandling, tortur og drap.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal