Huset for europeisk propaganda

Leopoldparken i Brussel huser et selsomt museum som allerede har hatt en halv million besøkende siden innvielsen i mai 2017.

Historien slutter i sjuende etasje på Huset for europeisk historie i Brussel. Foto: WikiMedia Commons.

Jeg går inn gjennom en sikkerhetssluse der vaktene sjekker ID-en min, sender mine personlige eiendeler gjennom en røntgenmaskin og sjekker temperaturen min med et termisk kamera. Jeg justerer hodetelefonene og velger et av EUs 24 offisielle språk i audioguiden. «Velkommen til Huset for europeisk historie, et prosjekt fra EU-parlamentet. Som du vil legge merke til underveis er det ikke historien til alle de europeiske nasjonene utstillingen forteller om.»

Den permanente utstillingen begynner med en presentasjon av gjenstander knyttet til kontinentets geografi og den greske myten om Europa. Etter det kommer vi til 1700-tallet og allerede her nevnes Nazi-Tyskland og Sovjetunionen. «Under den franske revolusjonen i 1789 styrter vanlige borgere eneveldet som har hersket over dem i århundrer. Deres edle idealer om frihet, likhet og brorskap skal snart bli ødelagt av Skrekkveldet, en periode med voldelig undertrykkelse, massehenrettelser og politiske utrenskninger. Den revolusjonære franske staten tar i bruk giljotinen for å fjerne sine fiender», sier den usynlige fortelleren i audioguiden, mens den tørre og kalde lyden av et giljotinblad klinger i ørene. «Begrunnelsen – at idealistiske mål rettferdiggjør brutale midler – har blitt brukt flere ganger i europeisk historie. Spesielt av den sovjetiske politistaten under Josef Stalin og av naziregimet i Tyskland.» Denne analogien skal vise seg å være en rød tråd i utstillingen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal