/

Polarisering på russisk

Emosjonelle tirader eller rasjonelle argumenter? Statspropaganda eller offentlig opplysning? Det blir stadig flere politiske debattprogrammer på russisk tv. Selv om programlederne er tro mot Kreml, gir programmene et overraskende rom for meningsmangfold.

Regjeringens motstandere mener programlederne på debattprogrammene er «Kreml-propagandister». Foto: Yuri Kochetkov, AFP / NTB.

«Ville du påtatt deg å styre et resonnerende folk? Hvis du vil hindre folk i å resonnere, må du vekke følelser», sier hertuginnen av Langeais i Honoré de Balzacs roman La Duchesse de Langeais (1834). Russerne er utvilsomt et resonnerende folk, og de siste årene har de store tv-kanalene tilbudt dem en rekke politiske talkshow og debattprogrammer fra morgen til langt på kveld.

Tidlig på formiddagen sender Russlands største tv-kanal Pervyj Kanal («Kanal 1») «Tiden vil vise», som tar opp «tema vi ikke kan tie om». Rossija 1 («Russland 1») sender «60 minutter» to ganger om dagen, på morgenen og ettermiddagen, «for å følge nyhetenes ferske spor». På TV Tsentr lover «Hver sin sannhet» å komme «til bunns i nyhetene». NTV tilbyr «Møtested», «stedet hvor alt blir klart», mens «Kveld med Vladimir Solovjev» avslutter dagen på Rossija 1. I tillegg kommer en rekke ukentlige og mer høytflyvende debattprogram som «Retten til å vite», «Postscriptum», «Det store spillet» og «Uslåelig logikk». Så å si alle programmene blir sendt direkte for å ligge så tett som mulig opp til nyhetsbildet, og temaene blir ofte bestemt i siste liten. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Urkonflikten oppdatert

Neste sak

To verdener i Peru

Mer Russland

0 kr 0