Bak skuddsalvene i den actionfylte biografien Makhno – Ukrainian Freedom Fighter ligger en slående historie om hvordan realpolitikken knuser idealismen. Illustrasjon: Roberto Zaghi.

Historier med og uten helt

På vidt ulike måter forteller to bøker om Ukrainas historiske brytninger mellom vesteuropeiske interesser og Sovjetunionen, og Moskvas hardhendte framferd mot befolkningen.

september 2022

Når den italienske tegneserienestoren Igort debuterer på norsk denne måneden med De ukrainske notatbøkene, er den fryktelige foranledningen Russlands invasjon i Ukraina. Boka er imidlertid opprinnelig fra 2010, og garderer seg med undertittelen «konfliktens røtter».

Tidligere i år kom Makhno – Ukrainian Freedom Fighter, den amerikanske utgaven av en fransk tegneserie om anarkisten Nestor Makhno, som i første del av 1900-tallet sto for ukrainsk uavhengighet mot både russere og tyskere. Originalen fra 2019 hadde tittelen Le Vent des Libertaires, som på norsk kan oversettes til «Anarkistenes vind». Både kommersielle og politiske motiver har nok medvirket til tittelen på den amerikanske utgivelsen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal