Trekkspill, vold og politikk

Fra begynnelsen av var famo en musikksjanger med bånd til både arbeiderklassen og den kriminelle underverdenen. Men på 2010-tallet ble rivaliseringen mellom musikerne blodig alvor, med en drapsbølge som gikk helt til topps i Lesotho.

september 2022
Tom Thabane (i midten) annonserer at han går av som statsminister 17. january 2020. Foto: Marafaele Mohloboli, AFP / NTB.

Musikeren Rethabile Mokete, bedre kjent som Mosotho Chakela, døde 12. januar i fjor på et sørafrikansk sykehus, 58 år gammel. Chakelas død gikk ubemerket hen i den internasjonale musikkbransjen, men musikken hans fyller fortsatt «Lesotho-spillelistene» på streaming-tjenestene. Bortgangen hans var også et stort samtaletema blant utvandrede lesothoer og blant innbyggerne i «trekkspilltrianglet», de tre landsbyene i Mafeteng-distriktet, som har avlet flere generasjoner med musikere i den tradisjonelle famo-sjangeren.

Chakela var sotho, den største folkegruppen i det lille kongedømmet Lesotho, som var et britisk protektorat fram til 1966, og vokste opp i sørafrikanske townships. Etter et liv i gettoen og arbeid som teglmaker på byggeplasser, spilte han i 1999 inn albumet Motsamai le Chakela nr. 1. Det ble starten på ferden mot toppen av famo-scenen, som er ekstremt populær både i Lesotho og blant de over 80 000 lesothiske arbeidsutvandrerne i Sør-Afrika. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal