Ridende politi under fjerning av bolsonarist-leiren foran hærens hovedkvarter i Brasília 9. januar.
Ridende politi under fjerning av bolsonarist-leiren foran hærens hovedkvarter i Brasília 9. januar. Foto: Mauro Pimentel, AFP / NTB.

Bolsonarisme uten Bolsonaro

Hvorfor forsøkte tilhengerne til Jair Bolsonaro å gjennomføre et kupp 8. januar uten støtte fra mediene, arbeidsgiverne eller den konservative politiske eliten? Til tross for nederlaget, viste stormingen av landets demokratiske institusjoner at Bolsonaros politiske strømning vil leve videre uten sin leder.

februar 2023

På plassen foran Brasils føderale høyesterett (STF) i Brasília lå et femti meter langt brasiliansk flagg forlatt blant glasskår og tåregasspatroner. Mens kriminalpolitiet 10. januar jobbet i bygget med å finne fingeravtrykk, avhørte andre etterforskere sikkerhetsvaktene for å kartlegge hendelsesforløpet 8. januar, da flere tusen tilhengere av Brasils tidligere president Jair Bolsonaro stormet de fremste demokratiske institusjonene i landet.

Av de tre bygningene på Praça dos Três Poderes, plassen for de tre statsmakter, gikk det verst ut over STFs, ifølge uoffisielle uttalelser fra politiet. Dette hatet mot landets øverste domstol, som også har ansvaret for valggjennomføring, er et hat Bolsonaro har spredt i lang tid. «Den avgåtte presidenten bør tiltales for oppfordring til kupp og for forbrytelser mot demokratiet», sier jusprofessor María Fernández. Han mener at samme skjebne også bør reserveres for «alle politikere som har spredt hans taler og trusler de siste fire årene». 13. januar ga STF-dommer Alexandre de Moraes fullmakt til den brasilianske riksadvokatens kontor (PGR) til å etterforske den tidligere presidentens rolle i opprøret fem dager tidligere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal