Tyrkisk demokrati i limbo

14. mai skal tyrkerne stemme på hvem de vil ha til president de neste fem årene. Den stadig mer autoritære Recep Tayyip Erdoğan utfordres av en broket, men samlet opposisjon. Vil han ty til ulovlige midler for å sikre gjenvalg?

mai 2023
De siste årenes økonomiske problemer, sammen med det katastrofale jordskjelvet tidligere i år, har gjort Kemal Kılıçdaroğlu til favoritt i Tyrkias kommende presidentvalg. Foto: Tunahan Turhan, SOPA Images / Shutterstock.

Aldri før i løpet av de siste tjue årene har opposisjonen i Tyrkia hatt en lignende mulighet til å beseire Recep Tayyip Erdoğan i et presidentvalg. Erdoğan, som stiller til valg for tredje gang på rad, har vært i trøbbel i flere måneder, selv om avstanden til rivalen Kemal Kılıçdaroğlu fortsatt er knapp. Mange tyrkere er misfornøyd med den sittende presidenten på grunn av den økonomiske forverringen siden 2021 og sjokket etter jordskjelvet 6. februar, hvor minst 59 000 mennesker mistet livet, mye som følge av de korrupte båndene mellom regjeringen og landets boligbyggere og en elendig styring av hjelpearbeidet.

Kılıçdaroğlu, som leder på meningsmålingene, er den rake motsetningen til Erdoğan. Den rolige 74-årige økonomen er ikke spesielt karismatisk, men viser seg av og til fra en litt småfrekk side. Han var direktør for Tyrkias folketrygd før han bega seg inn i politikken, og minner ikke rent lite om de mange venstrenasjonalistiske byråkratene som i lang tid utgjorde ryggraden i staten, før de gradvis ble fordrevet av Rettferds- og utviklingspartiet (AKP), som har sittet med makten siden 2002. Kılıçdaroğlu kommer fra enkle kår i den opprørske regionen Dersim. Han tilhører alevismen, en synkretisk heterodoks sjia-islam med elementer fra mystisisme, zoroastrisme og kristendom. Et trossamfunn den tradisjonalistiske sunnimuslimen Erdoğan ofte går til verbale angrep på i et forsøk på å polarisere det tyrkiske samfunnet.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal