To sider av samme grense

Mens de europeiske landene intensiverer grenseovervåkingen for å stanse migranter, holdes grensene åpne for handel uten hensyn til sosial dumping. Begge problemene kan løses med gjeninnføring av tollmurene, som nærmest har blitt fjernet siden slutten av 1980-tallet.

juni 2023
Et automatisk videoovervåkingsystem på grensen mellom Polen og Tyskland. Radomierzyce / Hagenwerder, 12. april 2023. FOTO: UTE GRABOWSKY, IMAGEBROIKER / SHUTTERSTOCK.

Seierherrene i den kalde krigen trodde at Berlinmurens fall i 1989 ville fjerne alle barrierer, og spesielt barrierene mellom land. Historien hadde nådd sin slutt, erklærte den amerikanske statsviteren Francis Fukuyama, og dermed tilhørte grensene fortiden, siden ett ideologisk, politisk, økonomisk og sosialt system nå ville spre seg til hele verden. Verden var blitt en eneste stor handelsby, hvor alle handelshindringer var fjernet. Den globale frihandelens tidsalder var kommet.

Over tretti år senere er så mange av restriksjonene på den frie flyten av varer og kapital blitt fjernet, at liberaliseringen av handelen virker fullført. Samtidig har mediene siden midten av 2010-tallet annonsert at grensene er tilbake i Europa: «Grensene er tilbake» slo franske Libération fast 6. august 2016, i en tid da konfliktene i Syria og Libya førte til stor tilstrømning av flyktninger mot EUs grenser, særlig til Hellas. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal