Det nye Europa

Meloni-modellen – nasjonalistisk, men pro-europeisk og forankret i NATO – har spredt seg over hele kontinentet etter Russlands invasjon av Ukraina.

Italian Prime Minister Giorgia Meloni og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Brussel 3. november 2022. Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.

Oppstyret i fjor, da EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen truet italienerne med represalier hvis de valgte Giorgia Meloni til sin leder, virker å være fortrengt. For nå smiler de to lederne – den ene fra den konservative høyresiden, den andre fra ytre høyre – sammen for fotografene, utveksler høflighetsfraser på sosiale medier og reiser til Tunisia sammen. På få måneder har den italienske statsministeren, som tidligere ble beskrevet som populistisk, illiberal og «postfascistisk», plutselig blitt en seriøs og fornuftig partner.

Meloni forsto raskt hvordan hun kunne få til denne forvandlingen. Så snart hun var på plass i statsministerboligen Palazzo Chigi, satte hun opp et budsjett med innstramminger og usosiale kutt, og tonet ned sin kritikk av Brussels overformynderi – noe som var påkrevd for å få en bit av EUs økonomiske stimuleringsplan (191 milliarder euro fram til 2026). Hun understreket også at hun støttet NATO fullt og helt, og etterlyste tøffere sanksjoner mot Russland og mer sofistikerte våpen til Ukraina. Kort sagt, hun har tilpasset seg den rådende diskursen. «Det finnes ingen som jobber mer utrettelig for Europa og euroen enn Giorgia Meloni», applauderer den franske forretningsmannen og kommentatoren Alain Minc (FigaroVox, 8. juni 2023). «Nå forsvarer hun lidenskapelig Ukraina i alle sine taler. Vi hører henne ikke kritisere EU eller NATO lenger. På noen få måneder har hun kvittet seg med sitt ekstremistiske image», jubler den liberale professoren i statsvitenskap Dominique Reynié (Le Figaro, 11. juni). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal