To spøkelser hjemsøker Chile

På den ene siden en tidligere lege, stemmeurner og demokrati. På den andre en kuppmaker, maskingeværer og diktatur. Fortiden hjemsøker fortsatt Chiles valg for framtiden.

september 2023
Salvador Allende i 1972. Foto: Arquivo Nacional Collection.

«Fortsett i visshet om at før eller siden vil de brede avenyene igjen åpne seg så det frie mennesket kan bygge et bedre samfunn», sa Salvador Allende i sin siste tale, som så godt som alle chilenere kjenner til. Da han uttalte disse ordene 11. september 1973, hadde general Augusto Pinochet startet statskuppet sitt. Allende var innesperret i presidentpalasset La Moneda, hvor han og hans nære medarbeidere gjorde seg klar til å forsvare seg med våpen i hånd. Han visste at han ikke kom til å forlate presidentpalasset i live.

I sin siste tale til folket ville Allende gi «en moralsk straff til de som har forrådt sin ed», og bli husket som «en verdig mann som var tro mot arbeidernes lojalitet». Som han spådde i talen, finner hans «rolige metalliske stemme» fortsatt gjenklang femti år senere, og den første demokratisk valgte marxistiske presidenten i den sørlige kjegle (Chile, Argentina og Uruguay) er fremdeles en sentral skikkelse i venstresidens historie i forrige århundre. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal