Den lengste mila

Barn på flukt fra Somalia, Rwanda og Afghanistan er tema for tre tegneseriebøker, som velger ulike veier mellom fiksjon og dokumentar.

november 2023
Alice Cyuzuzo unnslipper folkemordet i Rwanda, men er på flukt i flere år sammen med lillesøsteren. Illustrasjon: Gaspard Talmasse, fra Alice on the Run .

Omar Mohamed forteller i den selvbiografiske tegneserieromanen Stjerner i mørke: «I en flyktningleir er alle dager like … Unntatt når de ikke er det. Noen ganger kan livet endre seg på et blunk, men du vet aldri om det er til det bedre eller det verre.»

Fire år gammel flyktet Mohamed fra borgerkrigen i Somalia sammen med lillebroren, og levde femten år i flyktningleiren Dadaab i Kenya. Dadaab åpnet i 1992 som et midlertidig tilholdssted for somaliere på flukt, men det ble et langvarig opphold for mange under vanskelige forhold. I mai i år advarte Leger Uten Grenser om en helsekrise i Dadaab på grunn av kolerautbrudd. Da var det over 300 000 mennesker i det som har blitt flere sammenhengende leirer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal