Israels franske propagandister

Gjennom rolleblanding, oppkjøp og føringer fra mektige eiere har Israel sikret seg innflytelse over franske medier, med en skjev dekning av krigen mot Gaza som resultat.

mai 2024
En demonstrant veiver det palestinske flagget ved De uskyldiges fontene i Paris, 17. februar 2024. Foto: Michel Christophe, Abaca / Shutterstock.

«Han ble født før skammen.» Selve inkarnasjonen av dette nydelige uttrykket fikk fransktalende mulighet til å oppleve på nyttårsaften. Natta er mørk, raketter tegner hvite streker på himmelen, og mannen klarer ikke lenger å skjule sin indignasjon på X/Twitter: «Til de som lurer på hvorfor Israel må eliminere Hamas, her er svaret. Hamas-terroristene bomber vilkårlig israelske byer akkurat idet det nye året tar til. Israel må eliminere denne trusselen en gang for alle!»

Ingen israelere ble drept, men på nyttårsaften og dagen etter fortsatte Israel sin ustanselige bombing av Gaza, med 100, 200 eller 300 drepte om dagen. Noen dager senere passerte antallet «nøytraliserte» palestinere 22 000, hvorav minst 30 prosent var barn. Noen dager tidligere leverte Israel sin nyttårsgave i form av et israelsk bombeangrep mot flyktningleiren Maghazi som tok livet av hundre mennesker. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal