En økonomisk traktat

29. mai holdes det folkeavstemning i Frankrike om EU-grunnloven. Debatten i Frankrike har vært glødende, og fremfor alt kretset rundt spørsmål om rettigheter, offentlige tjenester, ideologi og forsvarspolitikk. Vi går her inn på noen artikler i grunnloven.

mai 2005

Nye rettigheter? Del II i grunnlovstraktaten består av «Den europeiske unions charter om grunnleggende rettigheter», som først ble proklamert under EUs ministerrådsmøte i Nice i desember 2000. Denne teksten (og ikke minst tittelen) er et av de viktigste argumentene til grunnlovstilhengerne på venstresiden. Men sier denne teksten egentlig det man hevder den gjør?

For det første tar ikke Charteret opp i seg grunnleggende rettigheter som finnes i andre juridiske instrumenter, både nasjonale og europeiske. Det gjelder for eksempel Det europeiske rådets sosiale charter av 18. oktober 1961 og Det europeiske fellesskapets charter for arbeidernes grunnleggende sosiale rettigheter av 9. desember 1989, til tross for at disse blir nevnt i innledningen. For ikke å snakke om Den universelle menneskerettighetserklæringen av 10. desember 1948. I tillegg er denne tekstens bindende karakter, i den grad den i det hele tatt har det, strengt avgrenset. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal