Frihandel

Urettens industri

Multinasjonale selskaper som saksøker stater for å kreve erstatning for «tapt framtidig profitt» er et viktig ankepunkt mot frihandels­avtalen TTIP. Men dette er allerede en realitet som truer med å skape en udemokratisk rettspraksis.

Posted on

248 kroner var alt som skulle til for at Veolia gikk til angrep på en av de få seirene til de egyptiske lønnstakerne under den arabiske våren i 2011, nemlig økningen av minstelønnen fra 400 til 700 pund i måneden (328 til 576 kroner). Dette var uakseptabelt for det multinasjonale franske selskapet som 25. juni 2012 trakk Egypt inn for Verdensbankens voldgiftsdomstol, ICSID. Selskapet mente den nye arbeidsloven brøt med vilkårene for det «offentlig-private samarbeidet» om avfallshåndtering som det hadde inngått med bystyret i Alexandria. Frihandelsavtalen TTIP, som er under forhandling, kan komme til å inkludere en bestemmelse som lar selskaper saksøke land – det er i hvert fall hva USA og arbeidsgiverorganisasjonene ønsker. Alle regjeringene som underskriver vil dermed kunne bli utsatt for samme behandling som Egypt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver