Urettens industri

Multinasjonale selskaper som saksøker stater for å kreve erstatning for «tapt framtidig profitt» er et viktig ankepunkt mot frihandels­avtalen TTIP. Men dette er allerede en realitet som truer med å skape en udemokratisk rettspraksis.

248 kroner var alt som skulle til for at Veolia gikk til angrep på en av de få seirene til de egyptiske lønnstakerne under den arabiske våren i 2011, nemlig økningen av minstelønnen fra 400 til 700 pund i måneden (328 til 576 kroner). Dette var uakseptabelt for det multinasjonale franske selskapet som 25. juni 2012 trakk Egypt inn for Verdensbankens voldgiftsdomstol, ICSID. Selskapet mente den nye arbeidsloven brøt med vilkårene for det «offentlig-private samarbeidet» om avfallshåndtering som det hadde inngått med bystyret i Alexandria. Frihandelsavtalen TTIP, som er under forhandling, kan komme til å inkludere en bestemmelse som lar selskaper saksøke land – det er i hvert fall hva USA og arbeidsgiverorganisasjonene ønsker. Alle regjeringene som underskriver vil dermed kunne bli utsatt for samme behandling som Egypt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Ikke forstyrr, vi forhandler for dere

Neste sak

Balkan som roten til alt ondt i Europa

Andre saker om Frihandel

Dritthandel

Like sikkert som kompassnålen peker mot nord angir søppelets ferd maktforholdene i verden: De fattige tar

Tysk frihandelsopprør

Kommentatorer og EU-ledere skjelte i oktober ut regionalforsamlingen i belgiske Vallonia for blokkeringen av CETA-avtalen mellom

I voldgiftens vold

Etter stor mobilisering mot den foreslåtte investor-stat-tvisteløsningen i frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, har EU-kommisjonen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.