Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?

november 2018

I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz Inácio «Lula» da Silva klar favoritt i det kommende presidentvalget med opptil 20 prosentpoengs ledelse på meningsmålingene. Da det ble klart at han ikke fikk stille etter en omstridt korrupsjonsdom, trodde landets tradisjonelle høyreside at det ville gi velgerne få andre valg enn å stemme på dem. I stedet fikk de en høyreradikaler, Jair Bolsonaro, som lovpriser diktatur og drap.

«Tropenes Trump» vant med ti prosentpoeng over Fernando Haddad, den mer eller mindre ukjente erstatteren Arbeiderpartiet (PT) måtte sette inn i siste liten. Over 29 prosent av velgerne stemte ikke eller stemte blankt i landet hvor det er lovpålagt å stemme. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal