/

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?

I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz Inácio «Lula» da Silva klar favoritt i det kommende presidentvalget med opptil 20 prosentpoengs ledelse på meningsmålingene. Da det ble klart at han ikke fikk stille etter en omstridt korrupsjonsdom, trodde landets tradisjonelle høyreside at det ville gi velgerne få andre valg enn å stemme på dem. I stedet fikk de en høyreradikaler, Jair Bolsonaro, som lovpriser diktatur og drap.

«Tropenes Trump» vant med ti prosentpoeng over Fernando Haddad, den mer eller mindre ukjente erstatteren Arbeiderpartiet (PT) måtte sette inn i siste liten. Over 29 prosent av velgerne stemte ikke eller stemte blankt i landet hvor det er lovpålagt å stemme. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Skuffende reforhandling

Neste sak

Lysning i Asia

Mer Brasil

Brasils mediereligiøse kompleks

I 1989 lurte brasilianske Edir Macedo menigheten sin til å gi ham penger til å kjøpe RecordTV. Gjennom tv-kanalen har han sikret seg en betydelig politisk innflytelse, som for to år siden bidro til at Jair Bolsonaro ble landets president.

Snikende autoritarisme i Brasil

President Jair Bolsonaro gjør det meste for å undergrave demokratiet, samtidig som Brasil er at av landene som er hardest rammet av koronapandemien. George Miller snakker med André Singer, professor i statsvitenskap ved Universitetet i São Paulo, om situasjonen i Brasil.

Bolsonaros autoritære ridetur

Mens pandemien sprer seg i Brasil, benytter Jair Bolsonaro anledningen til å svekke landets demokrati. At han selv har blitt smittet av viruset, synes ikke å svekke de autoritære ambisjonene til presidenten som gjerne etteraper Mussolinis ord og framtoning.

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist som er lite kjent utenfor Brasil.

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

0 kr 0