/

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

Frankrikes president Emmanuel Macron liker å framstille seg som hovedmotstander til «illiberale» utenlandske statsledere.[ref]Se Serge Halimi og Pierre Rimbert, «Folket velger, kapitalen bestemmer», Le Monde diplomatique, september 2018.[/ref] Først var det Ungarns statsminister Viktor Orbán, så Italias innenriksminister Matteo Salvini. Brannene som har herjet i Amazonas siden begynnelsen av året har nå gitt ham en ny drømmefiende: Brasils misogyne, homofobe og klimafornektende president Jair Bolsonaro. Da tidsskriftet Science i slutten av august viste at det var en sammenheng mellom røykskyene som mørkla den brasilianske himmelen helt til São Paulo og regjeringens oppmuntringer til avskogning,[ref]Se Herton Escobar, «There’s no doubt that Brazil’s fires are linked to deforestation, scientists say», Science, Washington, 26. august 2019.[/ref] mente Macron at man burde sette regnskogen i Amazonas under internasjonal beskyttelse «hvis lederne i regionen tar beslutninger som er skadelige for planeten».[ref]AFP, 29. august 2019.[/ref]

I Macrons taler om å redde den tusenårige skogen fra motorsagene ligner vår verden på planeten Pandora i James Camerons Avatar (2009), hvor den franske presidenten spiller en jordisk utgave av de himmelblå Na’vi-ene som gjør motstand mot kolonisatorene. Men forslaget vekker lite entusiasme hos brasilianerne, selv ikke hos Bolsonaros mest innbitte motstandere. For mange av dem har ikke glemt de mange prosjektene som tidligere har truet med å frata Brasil herredømmet over området den tyske naturalisten Alexander von Humboldt (1769–1859) omdøpte til Hylea.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

USAs nye fiende

Neste sak

Wisemans hverdagsepos

Andre saker om Brasil

Default thumbnail

Militæret i tall

Det brasilianske militæret har over 339 000 soldater,[ref]Alle tall er fra «Livro

Default thumbnail

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.