/

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

Frankrikes president Emmanuel Macron liker å framstille seg som hovedmotstander til «illiberale» utenlandske statsledere. Først var det Ungarns statsminister Viktor Orbán, så Italias innenriksminister Matteo Salvini. Brannene som har herjet i Amazonas siden begynnelsen av året har nå gitt ham en ny drømmefiende: Brasils misogyne, homofobe og klimafornektende president Jair Bolsonaro. Da tidsskriftet Science i slutten av august viste at det var en sammenheng mellom røykskyene som mørkla den brasilianske himmelen helt til São Paulo og regjeringens oppmuntringer til avskogning, mente Macron at man burde sette regnskogen i Amazonas under internasjonal beskyttelse «hvis lederne i regionen tar beslutninger som er skadelige for planeten».

I Macrons taler om å redde den tusenårige skogen fra motorsagene ligner vår verden på planeten Pandora i James Camerons Avatar (2009), hvor den franske presidenten spiller en jordisk utgave av de himmelblå Na’vi-ene som gjør motstand mot kolonisatorene. Men forslaget vekker lite entusiasme hos brasilianerne, selv ikke hos Bolsonaros mest innbitte motstandere. For mange av dem har ikke glemt de mange prosjektene som tidligere har truet med å frata Brasil herredømmet over området den tyske naturalisten Alexander von Humboldt (1769–1859) omdøpte til Hylea.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

USAs nye fiende

Neste sak

Wisemans hverdagsepos

Andre saker om Brasil

Bolsonaros astrolog

Bak valgseieren til Jair Bolsonaro i oktober 2018 finner vi en tidligere astrolog og rabiat antikommunist

Korrupsjonsmisbruk i Brasil

Med tvilsomme metoder la den brasilianske dommeren Sérgio Moros partiske korrupsjonsetterforskning veien åpen for ytre høyre

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.