Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen til jordbruksgigantene møter motstand i Brasil. For det er ikke første gang stormakter lufter tanker om å ta kontroll over Amazonas.

oktober 2019
Brannfolk fra Brasils institutt for miljø og fornybare naturressurser (IBAMA) forsøker å få kontroll over flammene i Apui i Amazonas, 31. august. FOTO: BRUNO KELLY, REUTERS / NTB SCANPIX.

Frankrikes president Emmanuel Macron liker å framstille seg som hovedmotstander til «illiberale» utenlandske statsledere. Først var det Ungarns statsminister Viktor Orbán, så Italias innenriksminister Matteo Salvini. Brannene som har herjet i Amazonas siden begynnelsen av året har nå gitt ham en ny drømmefiende: Brasils misogyne, homofobe og klimafornektende president Jair Bolsonaro. Da tidsskriftet Science i slutten av august viste at det var en sammenheng mellom røykskyene som mørkla den brasilianske himmelen helt til São Paulo og regjeringens oppmuntringer til avskogning, mente Macron at man burde sette regnskogen i Amazonas under internasjonal beskyttelse «hvis lederne i regionen tar beslutninger som er skadelige for planeten».

I Macrons taler om å redde den tusenårige skogen fra motorsagene ligner vår verden på planeten Pandora i James Camerons Avatar (2009), hvor den franske presidenten spiller en jordisk utgave av de himmelblå Na’vi-ene som gjør motstand mot kolonisatorene. Men forslaget vekker lite entusiasme hos brasilianerne, selv ikke hos Bolsonaros mest innbitte motstandere. For mange av dem har ikke glemt de mange prosjektene som tidligere har truet med å frata Brasil herredømmet over området den tyske naturalisten Alexander von Humboldt (1769–1859) omdøpte til Hylea.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal