Mediemisjonærene

Hvorfor er Juan Guaidó Venezuelas egentlige president? Hvor fort må den brasilianske statslederen kutte i pensjonene? Hvordan kommer peronistene til å forverre den argentinske krisen? Fra Le Monde til Financial Times kverner et knippe «Latin-Amerika-eksperter» ut politiske nyheter fra regionen som bare bekrefter deres egne kjepphester.

Cienfuegos, Cuba. Foto: Guille Alvarez, Unsplash.

1969 spør en ung amerikansk byråkrat Richard Nixon om hvilken region som gir de beste karrieremulighetene: «I hvert fall ikke Latin-Amerika», svarer den amerikanske presidenten. «Ingen bryr seg om Latin-Amerika.» Et år senere skifter Nixon mening: Valget av Salvador Allende bekymrer ham nok til at han 6. november sier: «Latin-Amerika får ikke tro dette veivalget ikke vil få konsekvenser.» Etter det begynte den amerikanske regjeringen å innynde seg hos de lokale juntaene, som de så som en siste skanse mot kommunismen. Den ambisiøse unge mannen, en viss Donald Rumsfeld, fulgte ikke sin mentors råd. Som George W. Bushs forsvarsminister fra 2001 til 2006 ledet han de amerikanske kampanjene mot de nye venstreregjeringene som hadde klart å komme seg til makten i Latin-Amerika.

Nixons råd var ikke godt, men det ser likevel ut til å ha sivet inn i redaksjonene i de store mediene. Fra britiske Financial Times og den franske dagsavisen Le Monde til New York Times, skriver avisredaksjoner mindre om Latin-Amerika enn de gjør om noen annen verdensdel. Mellom 10. mars 2019 og 9. mars 2020 publiserte New York Times dobbelt så mange artikler om Midtøsten enn om Latin-Amerika og tre ganger så mange om Afrika. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal