For urettferdig for euroen

I mediene dekkes økonomien ofte på samme måte som værmeldingen. Det meldes om pent og dårlig vær uten at man sier noe om årsakene. Det er særlig tilfellet med valutakurser, hvor en valuta skiller seg ut med evig uvær.

februar 2023
Bilde av euromynter.
Illustrasjonsfoto: Marcel Strauss, Unsplash.

De monetære myndighetene i EU minner ofte om Calimero, hovedpersonen i den italienske tv-tegneserien med samme navn fra 1960-tallet. I hver episode møtte den lille svarte kyllingen med eggeskall på hodet på en verden som gikk imot ham. «Det er virkelig for urettferdig!», konkluderte han hver gang lespende med en tåre i øyet.

Kursfallet til euroen i fjor høst var «for urettferdig» for eurosonens calimeroer. I august 2020 var én euro verdt 1,20 dollar, i september i fjor var den ikke verdt én dollar engang. Dermed skjøt prisene på varer og råvarer handlet i dollar, som olje, i været på kontinentet. Euroen var blitt «for svak» og truet den europeiske økonomien ved å «komplisere kampen mot inflasjon», mente den franske sentralbanksjefen François Villeroy de Galhau. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal