Illustrasjon fra Hakim's Odyssey av flyktninger i en buss.
Illustrasjon: Fabien Toulmé.

Folk som krysser grenser

Dokumentarseriene Hakim’s Odyssey og Still Alive retter kraftig kritikk mot flyktningpolitikken i Europa og Australia gjennom enkeltpersoners fortellinger. Bøkene er sterke vitnesbyrd fra mennesker som ofte forsvinner i nyhetsstrømmen.

mai 2023

Dokumentar har etablert seg som en av de mest vitale sjangrene innenfor tegneseriene. I flere franske biografier ser vi at hovedpersonen ikke er en historisk skikkelse, men en nåtidsperson som serieskaperen møter og har lange samtaler med. Guy Delisle gjenforteller i Gissel (norsk utgave 2019) historien til Christophe André, som ble kidnappet i Nord-Kaukasus, der han arbeidet for Leger Uten Grenser. Dans la combi de Thomas Pesquet («I romdrakten til Thomas Pesquet», 2017) av Marion Montaigne handler om den franske astronauten Pesquet. Emmanuel Guibert illustrerer i Fotografen (norsk utgave 2007) Didier Lefévres reise i et krigsherjet Afghanistan. Bøkene er ulike i stil og tone, fra realisme til humor. Felles for dem er derimot følelsen av nærhet til hendelsene, og seriene framstår som venners fortellinger.

Et solid tilskudd til denne biografiske tendensen er Hakim’s Odyssey (L’Odyssée d’Hakim), som nylig er fullført i engelsk oversettelse med tredje bind. Fabien Toulmé tegner og forteller historien om Hakim, som flykter fra Syria til Frankrike. Reisen strekker seg over tre år gjennom et titalls land, og han har også med seg sin lille sønn. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal