/

Et annet Europa

EU går nå mot et skjebnevalg tjue år etter at euroen ble innført. Hvis EU-fiendtlige partier vinner fram i det kommende EU-valget, lover det ikke godt for det europeiske prosjektets framtid.

I slutten av mai er det valg til EU-parlamentet i unionens 27 medlemsland. EU-valgene har tradisjonelt handlet om alt annet enn europeiske spørsmål i de ulike landene. De har mest vært en anledning for velgerne i hvert land til å uttrykke sin mening om sin nasjonale regjering. Dermed har valgene gitt protestpartier, især høyrepopulistiske, muligheten til å få en institusjonell forankring, som for eksempel EU-fiendtlige Rassemblement national (tidligere Front national) som lenge har hatt flere representanter i EU-parlamentet enn i den franske nasjonalforsamlingen.

EU går nå mot et skjebnevalg tjue år etter at euroen ble innført og ti år etter at den begynte å fortære EU fra innsiden (se «Euroen tjue år senere»). Med en felles pengepolitikk for land med vidt forskjellige økonomier har den den monetære unionen presset ned lønninger, svekket den økonomiske veksten og påtvunget en sosialt ruinerende kuttpolitikk. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hva vil opposisjonen i Venezuela?

Neste sak

Uigurenes umulige skjebne

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

0 kr 0