Et annet Europa

EU går nå mot et skjebnevalg tjue år etter at euroen ble innført. Hvis EU-fiendtlige partier vinner fram i det kommende EU-valget, lover det ikke godt for det europeiske prosjektets framtid.

mars 2019

I slutten av mai er det valg til EU-parlamentet i unionens 27 medlemsland. EU-valgene har tradisjonelt handlet om alt annet enn europeiske spørsmål i de ulike landene. De har mest vært en anledning for velgerne i hvert land til å uttrykke sin mening om sin nasjonale regjering. Dermed har valgene gitt protestpartier, især høyrepopulistiske, muligheten til å få en institusjonell forankring, som for eksempel EU-fiendtlige Rassemblement national (tidligere Front national) som lenge har hatt flere representanter i EU-parlamentet enn i den franske nasjonalforsamlingen.

EU går nå mot et skjebnevalg tjue år etter at euroen ble innført og ti år etter at den begynte å fortære EU fra innsiden (se «Euroen tjue år senere»). Med en felles pengepolitikk for land med vidt forskjellige økonomier har den den monetære unionen presset ned lønninger, svekket den økonomiske veksten og påtvunget en sosialt ruinerende kuttpolitikk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal