Barbarer og siviliserte

Hvem blir ikke opprørt over attentatene til Hamas? Eller det israelske bomberegnet over Gazastripen? Det første kalles terror, det andre ikke. I historiens løp har bruken av begrepet variert stort.

Nytt nummer!

Last ned eller kjøp abonnement og få avisen tilsendt gratis

Bilde av en kvinne i en gate i Havanna hvor det er skrevet «Cuba viva», «Cuba lever», på en husvegg.

Valutakrise på Cuba

De siste tre årene har livet på Cuba vært preget av varemangel, køer foran butikkene og skyhøy inflasjon etter at en valutareform har forverret virkningene av den amerikanske embargoen. Innbyggerne forsøker å klare seg så godt de kan, men mange velger også å forlate øya.

Gresk blues

Rebetiko dukket opp tidlig på 1920-tallet i et Hellas i dyp endring. Med sine sanger om eksil, protest og eksistensiell smerte gir sjangeren stadig gjenklang i landets historie.

Én stor sjæl

Terrence Malicks The Thin Red Line er en film om midt i krigens gru at faktisk få øje på en anden verden, en verden hvor vi deler en samhørighed med fjenden og jorden omkring os.

Hold deg oppdatert
Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Belest skjøge

Med et hjerte av gull: I rollen som kongens elskerinne Jeanne du Barry betoner regissør Maïwenn de skjebnesvangre konsekvenser av de såkalt nære ting.

Podkast

Den der bærer ilden

Troen på de store ord og dæmoner har været en fast bestanddel af Cormac McCarthys forfatterskab. I en verden hvor religionen visner bort og djævlen har fået overtaget, rejser han med de sidste to bøger spørgsmålet om det er videnskaben eller litteraturen der skal bære ilden.

Kaotisk byutvikling i Phnom Penh

Før han overlot makten til sønnen i juli, forvandlet Kambodsjas autokrat Hun Sen hovedstaden Phnom Penh sammen med private eiendomsutviklere. Deler av middelklassen har tjent godt på den frenetiske byggingen. Nå tyder mye på at lufta har gått ut av eiendomsspekulasjonen.

Hovmod for fall

Tár er en både feministisk og anti-feministisk film om en kvinnes suksess i ukjent terreng – en dirigentjobb i verdensklasse, en posisjon som regel forbeholdt menn.

Kinesisk drøm i dvale

Hvordan har Kinas intellektuelle opplevd tre år med null-covid-politikk og ikke minst en kaotisk gjenåpning? Kanadiske David Ownby har lenge forsket på den intellektuelle debatten i Kina, og dro dit tidligere i år for å ta tempen på landet. Her er hans reiseberetning.

Utfordringen fra Brics

Vil USA og Vesten beholde styringen av verden? Eller vil landene i det globale sør lykkes med å endre det internasjonale systemet? Utvidelsen av Brics er et stort skritt i retning av en ny global maktbalanse, men det er fortsatt en lang vei igjen.

Oppvåkning i Israel

Protestene mot statsminister Benjamin Netanyahus rettsreform fortsetter med uforminsket styrke. Demonstrantene vil forsvare det israelske demokratiet mot ytre høyres autoritære ambisjoner, men Palestina-spørsmålet splitter protestbevegelsen.

Guineas akseptable junta

USA, Kina og Russland er interessert i Guineas underjordiske rikdom, mens Frankrike ikke vil miste nok en alliert i Sahel. Denne situasjonen har gitt militærjuntaen et visst handlingsrom, som den utnytter til å slå ned enhver protest.

En mulig dollar-konkurrent

Dollaren er dominerende i det internasjonale valutasystemet, men den er en nasjonal valuta, underlagt nasjonale interesser og politikk. Flere økonomer mener at løsningen på mange lands finansieringsproblemer ligger rett foran øynene våre: IMFs spesielle trekkrettigheter.

Opp som en løve

Filmen om den første smarttelefonen skildrer en hektisk produksjonsprosess og særlig en til dels kaotisk lansering. Den kunne gjerne hatt mer av det første.