Nytt nummer!

Kjøp abonnement og få avisen tilsendt gratis eller last ned

Hvor utopien blev opnået

Metrostationer i stilen sovjetisk senmodernisme kommer i et utal af variationer, idet ingeniører, arkitekter og kunstnere udviklede deres egne lokale designkulturer i udkanten af USSR i årene mellem 1960 og 1990.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal

Voksen frykt for ungdomstiden

Netflix-serien Adolescence har blitt hyllet for å ta opp de mange utfordringene dagens tenåringer opplever med en digital verden som blir stadig mer giftig. Men den snakker først og fremst til engstelige foreldre.

Trumps krig mot ytringsfriheten

Overbevist om at eliteuniversitetene formidler hat mot Israel, Vesten og ham selv, har Trump bestemt seg for å utrenske dem. Med antisemittisme som påskudd blir utenlandske forskere utvist, studenter arrestert og universitetenes midler kuttet.

Poeten som antropolog

Den første komplette norske utgaven av Ovids Metamorfoser er proppfull av fotnoter og kommentarer. Så er da også Ovids episke dikt i seg selv en slags faglig behandling av den antikke mytekretsen.

Framsyn

Er Kina fortsatt åpen for Keynes’ «framsyn» i en tid der reform av det internasjonale valutasystemet igjen er blitt et tema?

Kina ankrer opp i Peru

I november innviet Perus president Dina Boluarte og Kinas leder Xi Jinping megahavna Chancay. Mens innbyggerne krever investeringer i lokalsamfunnet, frykter USA en fordekt militarisering.

Podkast

Divaen som mistet stemmen

Pablo Larraíns frittstående filmer om tre av 1900-tallets mest synlige kvinner får sin foreløpige finale med Maria. Portrettet av operasangeren «La Callas» mediterer over liv og fiksjon, lidelse og hallusinasjon, selvforelskelse og destruktivitet.

Ukrainsk demokrati i krigstid

Både Det hvite hus og Kreml krever snarlig valg i Ukraina, i håp om en mer kompromissvillig president enn Volodymyr Zelenskyj. Men lite tilsier at en eventuell etterfølger vil være mer forsonlig. Det er heller ikke enkelt å gjennomføre valg i et land i krig.

Sukkersødt teselskab

I Black Tea træder vi ind i et fascinerende selskab med en afrikansk diaspora i Kina. Passionen for te bliver et altdominerende aspekt, der bygger bro mellem to meget forskellige kulturer og generationer.

Etnisk hierarki

Med over hundre innfødte etniske grupper og et kastesystem importert fra India, er Nepals etniske mosaikk vanskelig å se fra utsiden, men strengt hierarkisk for de på innsiden.

På grusveien i Nepal

Snart tjue år etter at borgerkrigen tok slutt, har freden fått fotfeste i Nepal. Nå vender befolkningen ryggen til maoistene som styrtet monarkiet og innførte demokrati, men ikke holdt løftene om bedre levekår.

Et ritt mot evigheten

Kan man føle seg litt Castorp på travbanen? I retrospekt kan Dag Solstads forfatterskap betraktes som en ekspansiv refleksjon over samfunnsmessig tvang og mulige lommer av frihet, og bestillingsverket om Det Norske Travselskap er intet unntak.

Farvel, USA?

Handelskrig, Ukraina og progressiv kultur har splittet den vestlige blokken i to. Likevel fortsetter europeiske ledere å underkaste seg USAs krav. Vil Trump-administrasjonens åpenlyse forakt for Europa tvinge fram en transatlantisk skilsmisse?

Trump-metoden

Trump vil fjerne alle byråkrater og diplomater med bånd til den forrige administrasjonen, for å sikre full lojalitet. Men denne disruptive tilnærmingen kan raskt nå sin grense.