Nytt nummer ute nå!

Kjøp abonnement og få avisen tilsendt gratis eller last ned.

Italiensk kulturkrig

Giorgia Meloni og hennes partifeller har erklært krig mot venstresidens angivelige kulturelle hegemoni. De bytter ikke bare ut ledere og kutter i magre kulturbudsjetter, men vil også skape en «ny fortelling».

Det kommende konservative EU

De konservative og sosialdemokratene beholdt sin dominerende posisjon i EU-parlementet etter valget i juni. Men en ny blokk er i ferd med å vokse fram med Ursula von der Leyens nykonservative forvandling av unionen.

Følgeskadar

Ruinane etter den kommunistiske og den marknadsliberale utopien har blitt ein labyrint ingen finn vegen ut av, verken frå slagmarkene i Ukraina, frå rustbeltet i USA eller gjennom The Red Wall i Nord-England.

Unatur uten grenser

I Gabriel Tardes Fremtidshistorisk fragment har sivilisasjonen blitt «renset» for natur og langt på vei blitt ren kultur, i en utopisk fortelling i grenselandet mellom blåøyd utopi og subtil satire.

Forakten for det stygge Frankrike

Ytre høyre har lenge hatt stor oppslutning i et Frankrike som faller mellom to stoler, mellom by og land. Mens folk utenfor storbyene lever sine liv i bilen og på kjøpesentrene, anklager en urban minoritet dem for mangel på estetisk sans og hensyn til miljøet.

Hold deg oppdatert
Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Podkast

De andres liv

Den selvbiografiske mediesensasjonen Baby Reindeer viser hvordan stalking blant mye annet leit er snoking ad extremis. Selv pirrer serien så mange slags kikkerinstinkter.

Elskende eroderer

Kærligheden mellem to mennesker må stå en vanskelig kamp mod sociale normer og fælles ansvar i den visuelt betagende, men også underligt distancerede senegalesiske film Banel & Adama.

Det er fortsatt liv i FN

I september arrangerer FN et toppmøte om sin egen framtid. I en tid med lammende kriger i Ukraina og Gaza mener generalsekretær António Guterres at verdens nasjoner må styrke det internasjonale samarbeidet for å forhindre full kollaps for organisasjonen.

En uendelig labyrint

I Nathalie Sarrautes roman Portrett av en ukjent (1948) anlegger fortelleren et forskerblikk på menneskene rundt seg. I realiteten er hans minutiøse beskrivelser bedre egnet til å problematisere vitenskapelige sannhetspretensjoner som sådan.

En nyliberal oase i Guatemala

I lille Guatemala ligger et privat universitet som er blitt hyllet av nyliberalismens nestorer. Tidligere studenter og forelesere er derimot uenige om universitetet er frihetens forpost eller et grunt forsvar for monopoler og oligarker.

Inde bag kulissen

Lærerværelset er en intens, moralsk fortælling, der bæres frem af en suveræn hovedrollepræstation. Desværre hæmmes filmen af en alt for insisterende og overtydelig musik.

Dekadente skygger

Kultklassikeren Mädchen in Uniform (1931) tilbyr en oppsiktsvekkende refleksjon over jentefellesskapets muligheter og begrensninger, preget av tvang og disiplin, forstillelse og fornektelse, kombinert med besettelse og ufullendt kjærlighet.