• Kald krig om kunstig intelligens

    Det blir stadig vanskeligere å skille mellom Silicon Valleys hype rundt kunstig intelligens og advarslene mot en ny kald krig, denne gang med Kina. Tech-selskapene jobber iherdig for å overtale USAs generaler til å gi dem enda mer penger for å vinne kappløpet med Kina.

Neste nummer kommer 8. juni. Bestill abonnement nå og få nummeret tilsendt gratis.

/

Ildens uregjerlige makt

Å forstå ildens gåter er blitt en akutt filosofisk utfordring, så vel som en øvelse i økologisk nødverge. Problemet med å kontrollere forbrenningen og energiforbruket berører selve kjernen i vårt vesen som mennesker – og det samme gjør drømmene om nye kraftkilder.

Den greske jernbanens fatale ferd

Frontkollisjonen mellom to tog 28. februar var for mange grekere en påminnelse om kollisjonen for ti år siden mellom det greske folkets vilje og EU. For dem er de 57 døde i togulykken ofre for korrupsjon og privatisering snarere enn for et fatalt sporskifte.

Uønskede afrikanere i Tunisia

Antallet migranter som kommer til Italia med båt fra Tunisia øker. Nå advares det om en alvorlig migrasjonskrise til sommeren, ettersom mange av migrantene er afrikanere fra sør for Sahara som flykter fra et stadig mer fremmedfiendtlig Tunisia.

Nigerias mektige sementkonge

Den nigerianske næringslivslederen Aliko Dangote er blitt symbolet for en ny generasjon afrikanske forretningsmenn som vil gjøre privat sektor til den fremste drivkraften for utvikling, med politiske allianser i alle retninger og uten hensyn til samfunn og miljø.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

/

Skammelig sult

Mathjelp var i utgangspunktet tenkt som et nødtiltak, men er nå blitt vanlig i vestlige land på grunn av arbeidsledighet, økonomiske innstramminger, koronapandemien og en brutal inflasjon.

Vilje til grensedragning i Mekong

Over femti grenser i verden er gjenstand for tvister mellom naboland. Noen steder er det jevnlig sammenstøt, mens andre steder forsøker naboene å finne en fredelig løsning, slik som Kambodsja og Vietnam, som har forhandlet i over tolv år.

Hold deg oppdatert
Meld deg på nyhetsbrevet vårt

/

Folk som krysser grenser

Dokumentarseriene Hakim’s Odyssey og Still Alive retter kraftig kritikk mot flyktningpolitikken i Europa og Australia gjennom enkeltpersoners fortellinger. Bøkene er sterke vitnesbyrd fra mennesker som ofte forsvinner i nyhetsstrømmen.

Kurti sår etnisk splid i Kosovo

Krigen i Ukraina presser Vesten til å finne en mindre usikker status for Kosovo. 18. mars inngikk Kosovo og Serbia en avtale om å forhandle om «normalisering». Men statsminister Albin Kurti, som vant valget i 2021 som «venstresuverenist», har gjenopplivet en konflikt med dype røtter.

Tyrkisk demokrati i limbo

14. mai skal tyrkerne stemme på hvem de vil ha til president de neste fem årene. Den stadig mer autoritære Recep Tayyip Erdoğan utfordres av en broket, men samlet opposisjon. Vil han ty til ulovlige midler for å sikre gjenvalg?

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0